Nagelsvamp laserbehandling

VAD ÄR NAGELSVAMP?

Onykomykos (nagelsvamp) är en svampinfektion som drabbar naglarna på tår och fingrar. Infektionen kan påverka alla delar av nageln, inklusive nagelmatrisen, nagelbädden och nagelplattan. Ofta börjar nagelsvamp som vanlig fot- eller handsvamp för att sedan få fäste i naglarna. En nagelsvampsinfektion kan börja med en missfärgad (vit eller gul) fläck under nagelns topp på tå – och/eller fingernageln. När svampen sprider sig djupare in i nageln, kan den orsaka missfärgning och förtjockning och få nageln att flagna av i kanterna.
Nagelsvamp trivs bäst i varma, fuktiga miljöer. Vistelse i gemensamma utrymmen som t ex i simhallar, offentliga duschar och omklädningsrum kan medföra en smittorisk. Svampen trivs i täta och varma skor.
Tills nu har det varit svårt att få bort nagelsvamp. Det enda som har fungerat har varit långvariga tablettkurer.

NU BEHANDLAS NAGELSVAMP MED LASER

Behandlingen är smärtfritt och utan biverkningar. Under en behandling med Nd:Yag lasern dödas svampen vilket resulterar i att en ny, frisk nagel kan växa ut i stället. Det tar vanligtvis mellan 7-12 månader för en nagel att växa ut.
Eftersom det finns andra sjukdomstillstånd som kan ge nagelförändringar är det viktigt att först låta en läkare göra en bedömning. Vid svårbedömda fall tas ett svampprov från nagelns undersida. Det är viktigt att inte behandla nageln med något läkemedel 7-10 dagar före provtagning för svamp, annars kanske man inte får ett korrekt svar. Man ska inte heller klippa naglarna två veckor före provtagningen, detta för att få tillräckligt med material av nageln.

Nedan följer tips och råd från behandlande läkare.

Dr. Susan Jafari, specialist i allmänmedicin, har behandlat omkring tio patienter dagligen under sina 10 år på NAB Laserklinik – kliniken som för övrigt var först ut i Sverige med att behandla nagelsvamp med laser. Vid en läkarkonsultation görs en bedömning av det individuella fallet och patienten får ta del av detaljerad information, information som bygger på lång erfarenhet och särskild kompetens inom området.

Vid behandling med laser dödas svampen successivt, vilket resulterar i att en ny, frisk nagel kan växa ut. Detta tar vanligtvis upp till 12 månader. Vid avancerad nagelsvamp är tillväxten ännu långsammare. Ibland kan det ta upp till två år.

Nagelsvamp är betydligt svårare att behandla på tånaglar än fingernaglar. Anledningen är att tånaglar växer långsammare. Nagellack som innehåller svampdödande medel har bäst effekt på ytlig nagelsvamp. Vid mer utbredd nagelsvamp hjälper ibland tablettbehandling, en inte helt biverkningsfri behandling som framförallt kan ge leverskada.

Vi har sett att laserbehandlingen i sig inte bara dödar svampen utan även normaliserar nagelns tillväxt, förbättrar nagelns kvalité samt återställer nagelns tillstånd när t.ex. en nagel sitter löst. Antalet behandlingar varierar beroende på nagelsvampens omfattning. Resultatet av laserbehandlingen varierar också beroende på i vilket skick naglarna är innan behandlingen påbörjas.

Om nagelsvampen är ytlig och inte har gått så långt får man ett snabbare resultat.

Efter 4-5 behandlingar blir de flesta patienterna av med svampen. Om naglarna är kraftigt drabbade, förtjockade, deformerade och missfärgade ner till nagelbädden tar det längre tid och fler än 5 behandlingar innan nagelsvampen försvinner. Hur många behandlingar som behövs är individuellt.

Vi på kliniken gör allt för att behandlingen ska lyckas, och det är viktigt att följa läkarens rekommendationer samt att du som patient tar ditt ansvar vad det gäller hygien och skötsel av dina fötter/händer. Med andra ord lämpar sig behandlingen för dig som är villig att själv lägga ner tid vad gäller vardaglig skötsel av fötter och naglar. Egen skötsel i kombination med laserbehandling fungerar bäst, när patienten noga efterföljer läkarens rekommendationer. Detta gäller även patienter med mycket avancerad nagelsvamp.

Tyvärr är laserbehandlingen ej lämpad för patienter som förväntar sig att enbart lasern ska hjälpa dem att bli av med svampen.

När behandlingen avslutas är det oerhört viktigt att sköta sina fötter/händer så att inte svampen kommer tillbaka. Om du t.ex. drabbas av fotsvamp bör du omedelbart behandla området med någon form av svampdödande medel, annars är risken stor att naglarna återigen smittas av svamp. Hudsvamp är lätt att behandla, men när nageln blivit angripen är det betydligt svårare. Vidare kan en skadad tånagel, som t.ex. är klämskadad, eller har dålig blodcirkulation, blåmärken eller nageltrång etcetera, lättare angripas av nagelsvamp.

Det krävs en del envishet och tålamod för att förebygga nagelsvamp och nedan tar vi upp några exempel på hur man reducerar och minimerar risken att drabbas:

· Tvätta fötterna dagligen och se till att torka helt torrt, framförallt mellan tårna. Tänk på att använda en separat handduk till fötterna och byt denna mellan användning.

· Använd fotriktiga skor, gärna med insida av läder, med god andningsförmåga för att undvika tryck och fotsvett. Låna inte ut dina skor och låna inte andras. Tvätta gärna tvättbara skor då och då för att minimera risker och förebygga nagelsvamp.

· Använd tunna strumpor av naturmaterial, till exempel bomull, och byt strumpor varje dag. Ta av strumporna så snart du får möjlighet och var barfota ofta.

· Tvätta alltid strumpor i 60 grader för att ta död på eventuell nagelsvamp.

· Använd egna badtofflor i allmänna omklädnings- och duschrum. Gå inte barfota i allmänna omklädningsrum. Använd badtofflor.

· Undvik användning av kosmetiskt nagellack och plåstra inte naglarna för att dölja dem.

Sammanfattningsvis, nagelsvampbehandling med laser är en mycket effektiv och dessutom biverkningsfri metod. Behandlingen, som är den senaste, passar alla och har inga kontraindikationer och chanserna är stora att du blir fri från nagelsvamp. Då självklart i kombination med ovanstående råd & rekommendationer – vi förser dig med de nycklar och redskap du behöver för ett lyckat resultat.

Forskning  (klicka på länkarna nedan)

A Novel Method for the Treatment of Fungal Nail Disease with 1064 nm Nd:YAG

Klinikpolicy

Inför din behandling krävs konsultation:

Enligt lag behöver du genomgå en konsultation inför din behandling. Konsultation och behandling kan inte genomföras samma dag.
Betänketiden för estetiska laserkirurgi  är 7 dagar. Betänketiden för estetiska injektionsbehandlingar ska vara minst 2 dagar. 18 års gräns gäller vid alla estetiska behandlingar.

Betalning:

Du kan välja att betala med swish, kontokort eller kontant. Prissatta behandlingar på Bokadirekt går att betala med Klarna. Vid uteblivet besök eller avbokning efter avbokningsmarginalen blir du  debiterad med 500 sek/påbörjade 20 min. Vid omfattande behandlingar, t.ex. intimkirurgi, ögonlocksplastik, trådlyft & övriga kirurgiska behandlingar, debiteras halva behandlingskostnaden.

Vid sjukdom:

Om du känner dig sjuk (feber och/eller har luftvägssymtom) bör du avvakta med din behandling och kontakta oss snarast. 
Inga anhöriga eller medföljande vänner får följa med in på kliniken.
Vi ber dig som har småbarn att ej medtaga barnet till besöket.